Vitale

Každý z lidí potřebuje být finančně zabezpečený. Kdo se tím totiž pochlubit nemůže, tomu není ani trochu co závidět, ten je v hodně složitém postavení.

Rakouské masopustní koblihy

Masopustní koblížky jsou dokonalým dezertem, který se v našich krajinách připravují spoustu let. Jak si udělat koblížky doma? Nejprve si udělejte plán, kdy budete zadělávat těsto, kdy budete zpracovávat koblížky, smažit plnit. Je velice důležité si pořádně rozvrhnout práci, aby vám nepřekynulo těsto a abyste měli zároveň dostatek času na smažení koblížků. Ideální je udělat si těsto večer před spaním, nechat jej přes noc kynout v lednici cca ve 4°C, ráno zapracovat těsto do koblížků a ty po vykynutí usmažit a naplnit. Tím pádem budete mít koblížky hotové k pozdní snídani. Pokud chcete mít koblihy až na odpoledne, pak zadělejte těsto až ráno.
Před zaděláváním těsta si nachystejte všechny ingredience na těsto.
žena v masce
Potřebovat budete:
500g hladké mouky
35g droždí
3 žloutky
250ml mléka
50g másla
50cukru krupice
3 lžíce rumu
Špetka soli
Asi 1 litr oleje na smažení a marmeládu budete potřebovat na dokončení
dvě koblihy
Mléko si ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj kvasnice a trochu cukru, do mísy dejte všechny suché ingredience, přidejte vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo, rum i žloutky. Zadělejte hladké těsto a dejte ho kynou, musí asi 2x zvětšit svůj objem. Z těsta vytvořte kuličky a dejte kynout na pomoučenou utěrku. Nechte dokynout a dopředu si rozehřejte olej v kastrolu.
prodej koblih
Oleje musí být pořádná vrstva. Do oleje pokládejte koblížky tou stranou, kterou byli na plechu směrem nahoru. Smažte asi 2 minuty a otočte, poté smažte další 2 minuty a ještě jednou točte a po minutce znovu. Celkem smažte 3 minuty z každé strany. Nechte koblihy okapat na ubrousku a ostrým nožem do nich udělejte ze strany dírku, do té strčíte špičku zdobičky a koblihu naplníte marmeládou.
Místo marmelády můžete koblihy naplnit čokoládovým nebo vanilkovým krémem a obalit v cukru, naplnit povidly rozmíchanými s rumem nebo s troškou slivovice. Záleží jenom na vaší chuti.

Rakouské masopustní koblihy
Přesunout se na začátek